Евгений Пригожин и командването на Вагнер може би активно насърчават активното

...
Евгений Пригожин и командването на Вагнер може би активно насърчават активното
Коментари Харесай

ISW: Пригожин е насърчавал жестокостите на Вагнер над цивилни и деца в Украйна

Евгений Пригожин и командването на " Вагнер " може би интензивно насърчават активното присъединяване в жестокости в опит да изградят обществена сплотеност и известност в частите на " Вагнер ". Този тип вкоренено принуждение евентуално ще има ескалиращи вътрешни последствия за съветското общество, изключително когато бойците на Вагнер приключат договорите си и се завърнат по домовете си.

 

Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

 

Описаните от Азамат Ялдаров и Алексей Савич извънредно жестоки жестокости акцентират редица скорошни отчети за систематичното потребление на свирепост от страна на " Вагнер " като метод за водене на война.

Руското общество ще би трябвало все по-често да работи за справяне с нормализираната грубост, осъществявана от неговите сили, когато те се реинтегрират в националната сфера, което евентуално ще има последствия за поколенията във вътрешното общество.

 

Интервю с двама някогашни бойци от групата на Вагнер за отношението им към украински деца и други цивилни и военнопленници в допълнение акцентира по какъв начин " Вагнер " е институционализирал систематичната грубост като част от главния си метод на деяние. Руската правозащитна организация Gulagu.net разгласява на 17 април видеоинтервю с двама някогашни пандизчии, които са завършили договорите си с " Вагнер " и са се завърнали в Русия.

Един от бойците на " Вагнер ", Азамат Ялдаров, признава, че Пригожин е наредил на отряда си да убива деца, до момента в който е поемал контрола над Соледар, и че е погребал 18 деца, които е умъртвил в Краснодарския край и Саратовска и Кировска област.

Ялдаров акцентира, че Пригожин е дал заповед на бойците на " Вагнер " да " унищожават " всички в Соледар и че Ялдаров е получил специфична заповед да убива деца. Друг войник на " Вагнер " и пълководец на разследващо поделение, Алексей Савич, споделя на интервюиращия, че е стрелял по личните си хора за непокорство и че персонално е станал очевидец на изтезанията на 80 бойци на " Вагнер " поради отвод да извършват заповеди.

 

Савич твърди, че командването на Вагнер е дало заповед да се избият всички цивилни в Бахмут на възраст над 15 години и че неговото поделение е умъртвило 23 цивилни, 10 от които са били невъоръжени младежи.

 

Савич споделя и за други случаи от интервенциите в Бахмут и Соледар, при които е умъртвил деца на петгодишна възраст и други цивилни. Савич твърди също, че Пригожин има персонални желания към записването на видеоклипове с изтезания на украински военнопленници.

Интервюто на Gulagu.net с двамата някогашни бойци на " Вагнер " дава скъпа информация за структурата на силите на " Вагнер " и оперативните цели. Ялдъров твърди, че е бил пълководец на 5-ти щурмови отряд на " Вагнер " и че се е обучавал в особено поделение, което особено го е научило да убива.

 

Ялдъров съобщи, че висшето командване на " Вагнер " е дало на неговия отряд заповед да сложи знаме на евентуално административната постройка на Бахмут и че не му е било разрешено да напусне Бахмут до завладяването му. Като се има поради фактът, че Ялдъров е дал изявлението от вкъщи си в Русия, защото е бил освободен от контракта си, неговият виц за административната постройка може да подсказва, че " Вагнер " е считал завладяването на административната постройка и централната част на Бахмут за предел за обявяване на завладяването на града.

 

Очевидното завръщане на благоразположението на Путин към Пригожин може да е резултат частично от способността на Пригожин да съобщи завладяването на Бахмут - неговата цел - до момента в който стандартните сили на съветското МО не са съумели да реализират нито една от задачите си. Разказът на Ялдаров за заповедта на Пригожин към войските на " Вагнер " да избиват цивилни и всички, на които се натъкнат в Соледар при започване на януари, в допълнение демонстрира, че Пригожин е упорствал за бързо завладяване на селището и е наредил на бойците си да го завладяват всъщност непременно.

 

И Ялдаров, и Савич акцентират метода, по който командването на " Вагнер " изисква брутално отношение към инакомислещите в редиците си, както и оперативното разчитане на атакуващи набези, осъществявани от наказани новобранци.

Финансистът от групата " Вагнер " Евгений Пригожин наподобява още веднъж се употребява с благоволението на съветския президент Владимир Путин, евентуално вследствие на неспособността на съветската стандартна войска да извърши дилемите, които Путин ѝ е сложил по време на зимната атака в Донбас.

 

Изглежда, че силите на " Вагнер " получават и подкрепления, муниции и политическо самопризнание - което е внезапно отклоняване от предходните старания най-малко от януари 2023 година на Кремъл да изразходва силите на " Вагнер " и Пригожин в Бахмут.

 

Свързани с " Вагнер " източници оповестиха на 17 април, че " Вагнер "  обучава до три мотострелкови бригади от мобилизиран личен състав, които да подсилят фланговете на " Вагнер " в Бахмут.

Пригожин също по този начин удостовери, че съветските въздушно-десантни сили (ВДВ) работят дружно с " Вагнер ", и уточни, че " Вагнер " интензивно получава артилерийски снаряди.

 

Пригожин се застъпи за това " Вагнер " да получава повече артилерийски снаряди, което демонстрира, че Пригожин е възстановил доставките си на муниции от съветското Министерство на защитата (МО). Руската Държавна дума ще прегледа и промените на съветския закон за правата на ветераните, с които да се предостави статут на ветерани на частни военни компании (ЧВК) и доброволци.

 

Пригожин постоянно се застъпваше за признаването на чиновниците на " Вагнер " като участници в " специфичната военна интервенция " в Украйна и приемането на този законопроект би означавало, че позицията на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл се е подобрила.

Степента на доверието и благосклонността на Путин към Пригожин към този момент не е ясна, само че е евентуално Путин да е спрял напъните на съветското МО да отмъсти на " Вагнер ", като му е отказал подкрепления и муниции.

The New York Times, базирайки се на изтекли документи на Пентагона, оповестява, че Путин персонално се е опитал да позволи враждата сред " Вагнер " и съветското МО, като е организирал среща сред Шойгу и Пригожин на 22 февруари.

 

Възможно е Путин да се обръща назад към Пригожин, откакто претърпя следващото отчаяние от съветските стандартни сили, които не превзеха фронтовете на Луганска и Донецка област преди датата 1 април, която съгласно известията Путин им е определил.

Путин евентуално се нуждае от незабавна победа в Бахмут преди Деня на успеха на 9 май или хипотетичната конференция " Пряка линия ",която се готви да организира през юни, с цел да утвърди престижа си измежду локалната публика.

 

Подобряването на връзките на Путин с " Вагнер " също може да е признак за съмнението му да усили мобилизацията и да сигнализира за връщане към криптомобилизацията.

 

Путин усили годишната квота за наборна военна работа от 134 000 до 147 000 души за цикъла напролет на 2023 година и евентуално изпитва дефицит на инструктори, които да приготвят наборниците, останалия мобилизиран личен състав и доброволците.

 

Възможно е Кремъл да се надява да употребява инструкторите на " Вагнер ", с цел да приготви мобилизираните си сили. ISW по-рано заяви, че Кремъл е упълномощил набирането на персонален състав на националистически групи и в момента провежда огромни акции за набиране на доброволци.

 

Понастоящем " Вагнер " набира бойци в цяла Русия и е допустимо Кремъл към момента да преглежда " Вагнер " като вероятен източник на бойна мощ.

Московският градски съд осъди съветския опозиционен деятел Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор по обвиняване в държавна измяна поради рецензиите му против Кремъл и войната в Украйна.

25-годишната присъда е най-дългата и най-тежката за опозиционен деятел до момента.

Присъдата на Кара-Мурза идва в миг, когато Кремъл продължава да ускорява репресиите против инакомислещите посредством ескалиращи законодателни операции.

 

Делото и присъдата на Кара-Мурза са емблематични за по-широката наклонност в Русия към цялостен и кодифициран авторитаризъм.

Китайският министър на защитата Ли Шанфу се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва на 16 април и даде обещание да ускори военния продан и съдействието сред Русия и Китай. Ли съобщи, че е дошъл в Москва, с цел да извърши съглашението на китайския президент Си Дзинпин с Путин от края на март, и съобщи, че руско-китайските връзки " към този момент са навлезли в нова епоха ".

 

Ли означи, че Китай е подготвен да работи с Русия за " подсилване на стратегическата връзка сред двете армии, усилване на многостранната съгласуваност и съдействие, както и за нов принос към опазването на районната и световната сигурност в името на мира ".

По време на визитата на Ли Путин продължи да поставя старания да показа Русия като равносилен сътрудник в региона на защитата с Китай и като тихоокеанска военноморска мощ.

 

По време на срещата си с съветския министър на защитата Сергей Шойгу на 17 април Путин съобщи, че съветската войска дава приоритет на войната в Украйна, но продължава да развива съветския Тихоокеански флот.

Шойгу съобщи, че в неотдавнашните съветски учения за бойна подготвеност са взели участие 25 000 военнослужещи, 167 военни и спомагателни кораба и 89 самолета и хеликоптера.

 

Шойгу съобщи, че сега съветските сили организират маневрени учения и се придвижват към южната част на Охотско море. Шойгу съобщи, че заключителните учения ще стартират на 18 април, ден преди заминаването на Ли от Русия.

 

На 14 април ISW оцени, че инспекциите на бойната подготвеност на съветския Тихоокеански флот евентуално имат за цел да дадат сигнал на Китай, че Русия поддържа китайските цели за сигурност в Тихия океан, изключително преди срещата на Г-7 в Япония сред 19 и 21 май.

 

Новосформираният  " Клуб на гневните патриоти "  на някогашния съветски офицер и пламенен националист Игор Гиркин публикува своя манифест, ориентиран към отбрана на провоенните фракции в Кремъл от възможен " бойкот " и " изменничество ". На 17 април " Клубът на гневните патриоти " разгласява своя манифест в новосъздадения си канал в Телеграм, в който се натъртва на отбраната на провоенните фракции в Кремъл вместо на напъните за продобиване на войната в Украйна.

В манифеста се твърди, че неуточнени настоящи лица, които остават на власт в Русия, са трансферирали парите и лоялността си към Запада и може би се готвят за прелом и " раздробяване " на Руската федерация. Манифестът съпоставя провоенните и антивоенните фракции в Кремъл с битката между червените и белите по време на съветската революция след болшевишката гражданска война от 1917 година

 

В манифеста се твърди също, че сега Русия води войната по несъвършен метод и не е в положение да победи Украйна в настоящето ѝ положение. ISW по-рано оцени, че Гиркин и " Клубът на гневните патриоти " може би се пробват да реализират политическите цели на неназовани фигури в съветските силови структури, които желаят да повлияят на вземането на решения от Путин посредством обществени полемики.

 

Основни заключения

Финансистът на Wagner Group Евгений Пригожин наподобява още веднъж се употребява с благоволението на съветския президент Владимир Путин, евентуално вследствие на неспособността на съветската стандартна войска да извърши дилемите, които Путин ѝ е сложил по време на зимната атака в Донбас. Степента на доверието и благосклонността на Путин към Пригожин към този момент не е ясна, само че е евентуално Путин да е спрял напъните на съветското МО да отмъсти на Вагнер, като е отказал на Вагнер подкрепления и муниции.Интервю с двама някогашни бойци от групата на Вагнер за отношението им към украински деца и други цивилни и военнопленници в допълнение акцентира по какъв начин Вагнер е институционализирал систематичната грубост като част от главния си метод на деяние.Интервюто на Gulagu.net с двамата някогашни бойци на Вагнер дава скъпа информация за структурата на силите на Вагнер и оперативното приоритизиране.Московският градски съд осъди съветския опозиционен деятел Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор по обвиняване в държавна измяна поради рецензиите на Кара-Мурза към Кремъл и войната в Украйна.Китайският министър на защитата Ли Шанфу се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва на 16 април и пое ангажимент да ускори военния продан и съдействието сред Русия и Китай. По време на визитата на Ли Путин продължи да поставя старания да показа Русия като равносилен сътрудник в региона на защитата с Китай и тихоокеанска военноморска мощ.Новосформираният " Клуб на гневните патриоти " на някогашния съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин разгласява собствен манифест, ориентиран към отбрана на провоенните фракции в Кремъл от възможен " бойкот " и " изменничество ".Руските сили организираха лимитирани наземни офанзиви североизточно от Купянск и южно от Кременна.Руските сили реализираха спомагателни триумфи в Бахмут и продължиха сухопътните офанзиви по линията Авдиевка - град Донецк.Руските сили продължиха отбранителната подготовка в Южна Украйна.Преминаването на Кремъл към електронно разпределяне на призовки продължава да усложнява съветските процедури за наборна военна работа.Руските окупационни управляващи не престават да разискват даването на съветски паспорти в окупираните региони на Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР